Tudástár

Időpont egyeztetés, felvilágosítás céljából hívjon minket hétköznap 10 - 18 óráig a +36-20-985-8959-es telefonon

Hogyan gondoskodjunk koraszülött babánkról?

A 36. hétnél korábban született gyermekeket nevezzük koraszülötteknek. A születési súly e szempontból nem mérvadó: lehet valaki időre született, de ha a súlya nem éri el az előírt 2500 grammot, azt méhen belül sorvadtnak nevezzük. Fokozott gondoskodást, ápolást, odafigyelést igényeinek ezek a kis súlyú újszülöttek is.
Hasonló okok hozzák létre ezt az állapotot, mint amelyek a koraszülésért felelősek, ilyenek lehetnek az anya részéről a dohányzás, a méhlepény rossz tapadása vagy sérülése, keringési betegségek, cukorbetegség, megelőzően gyakori abortusz, túl rövid idő a két terhesség között, ikerterhesség; a magzat részéről kromoszómarendellenességek, súlyos fejlődési rendellenességek, méhen belüli fertőződés stb.
 
Szerveik már kialakultak, csak még kisebbek, az éretlenség miatt működésük nem tökéletes. A koraszülöttek bőre nagymértékben eltér az érett babáknál megszokottól. A legkisebbek bőre vékony, szakadékony, alatta a zsírréteg még nem kellően vastag. Emellett a színe sötétebb rózsaszín, mivel a vénák, kisebb erek rajzolata jól áttűnik. Mindezek miatt a vízvesztéstől, lehűléstől jobban kell őket óvni megszületésük után. Erre szolgál a koraszülött gyógyászatban a kezelés alapköveként használt inkubátoros elhelyezés.
 
Hogyan kerülhetsz közel koraszülött kisbabádhoz?
 
Az állandó baba-mama kapcsolat ugyanakkor alapvető a kicsik fejlődése szempontjából, éppen ezért rendkívül fontos, hogy az anyuka a lehető legtöbb időt töltse azzal, hogy karjaiban, vagy magára kötve tartja a kisbabát, mivel a kötődés hiánya komoly problémákat eredményezhet. Sajnos sok koraszülöttet nem, vagy csak ritkán lehet kivenni az inkubátorból, ami mind a baba, mind a szülők számára tovább nehezíti a helyzetet. De minden kisbaba ismeri az édesanya hangját illetve illatát ezért a lehető legtöbbször beszéljünk csemeténkhez és legyünk a közelében.

 
Korrigált életkor
 
A korrigált életkor elterjedt fogalom a koraszülött gyermekek fejlődésének a nyomon követésében. A korrekcióra azért van szükség, mert adott volt egy előre megállapított várt születési időpont, amihez képest idő előtt megszületett a gyermek, éretlenebb szervezettel. Így akkor, amikor az egyes képességeknek a fejlődési ütemét elemezzük, nem a valós életkort kell figyelembe venni, hanem abból ki kell vonni azt az időintervallumot, amennyivel hamarabb látta meg a napvilágot az újszülött.
 
Így például egy naptár szerinti egy éves gyermek, ha 8 héttel hamarabb született, akkor az ő fejlődési kora 10 hónap és ez esetben nem várjuk még el azt tőle, hogy önállóan, vagy kapaszkodva járjon, de azt igen, hogy másszon és kapaszkodva felálljon. Az érett babáknak is gyakran két napba telik, mire megtanulnak szopizni ez azonban a koraszülötteknél időigényesebb.
 
Az újszülötteknél megfigyelhető, hogy reflexszerűen keresik a táplálékforrást, ez a reflex azonban a koraszülötteknél még nem elég fejlett, ezért több időt kell szánni az etetésükre. Ha van rá mód, meg kell próbálni a babát magunk mellé venni az ágyba, az orrát a mellbimbóhoz érinteni, majd mellre tenni. A mesterségesen táplált koraszülötteket is lehet párhuzamosan szoptatni, illetve a lefejt anyatejet megkaphatják csövön keresztül.
 
A koraszülött babának  az anyatej a legjobb táplálék; az anyuka teje teljesen más összetételű, mint más, időre szülő anyukáké. Magasabb a fehérjetartalma, több immunanyag van benne. A saját tápanyagainak megemésztését segítő anyagokat, enzimeket tartalmaz, valamint a szövetek növekedését, érését elősegítő növekedési hormonokat. Ezzel is  hozzájárul a koraszülött baba speciális igényeinek minél tökéletesebb kielégítéséhez.