Tudástár

Időpont egyeztetés, felvilágosítás céljából hívjon minket hétköznap 10 - 18 óráig a +36-20-985-8959-es telefonon

5 nyomelem a pajzsmirigy helyes működésért

Talán nem is gondolnánk, de a nyomelemek nagyban befolyásolják pajzsmirigy működésünket. Ebben a cikkünkben öt nyomelemet veszünk górcső alá amik hatással vannak pajzsmirigy működésére.

Jód

Kapásból a jód jut az ember eszébe ha pajzsmirigy probléma áll fent. Ez nem is csoda, hiszen a pajzsmirigyhormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségben van rá szükség.

Érdekesség, hogy a szervezetünkön belül egyedül a pajzsmirigynek van szüksége jódra, ám hiányában az egész rendszer működése felborul. Hazánk még mindig jódhiányos területnek számít. Korábban népbetegség volt a jódhiány okozta pajzsmirigy megnagyobbodás és a golyva, mert így próbál a szervezet kompenzálni.

Szelén

Második fontos nyomelem a szelén, ami amellett, hogy több fontos antioxidáns hatású enzim alkotórészeként felveszi a harcot a szervezetet érintő oxidatív stressz és a szabadgyökök ellen, az aktív és inaktív pajzsmirigy hormonok szabályozásában (a T3 hormont állítja elő) is nélkülözhetetlen szerepe van. Amennyiben pajzsmirigy problémák van, általában napi 200 mikrogramm pótlást javasolnak az orvosok.

Cink

Nem elég hangsúlyozni, hogy a cink szervezetünk számára elengedhetetlen nyomelem ami komoly hatással bír immunrendszerünkre valamint a sebgyógyulásban és véralvadásban is részt vesz. Ha cinkhiányunk van akkor könnyen lehet, hogy a pajzsmirigy koros működése van a háttérben. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túl sok cink bevitele káros lehet mert gátolja a réz felszívódását, ami egyéb problémákhoz vezethet!


Vas

A vashiány jelentősen ronthatja a pajzsmirigyhormonok szintézisét - előállítását, mert ebben az esetben az egyik nagyon fontos enzim, a hem-függő thyroidperoxidáz aktivitása csökken. Ez akár pajzsmirigy-alulműködést is eredményezhet. Azt is fontos tudni, hogy vashiányos vérszegénység esetén a jódpótlás nem a kívánt hatást fejti ki a pajzsmirigyműködésre, míg a megfelelően adagolt vaspótlás a jódpótlás hatékonyságát is jelentős mértékben javítja.

Réz

A réz szintén felelős a helyes pajzsmirigy működésért, ezért érdemes magunkhoz venni megfelelő mértékben. Mint, ahogy már fentebb is írtuk, amennyiben cink tartalmú nyomelemet szedünk, fokozottan figyeljünk a réz pótlásáról.