Tudástár

Időpont egyeztetés, felvilágosítás céljából hívjon minket hétköznap 10 - 18 óráig a +36-20-985-8959-es telefonon

A lágyéksérv tünetei és kivizsgálása

A tünetek minden esetben hasonlóak a lágyéksérv típusától függetlenül. Az első panasz általában a tartós állás során jelentkezik, vagy fizikai munkavégzés közben a herezacskók irányába tompa sugárzó fájdalom érződik(hölgyeknél a szeméremajkak felé)

A sérv maga a herezacskók tövénél van jelen, mint egy rugalmas dudor. A szűk sérvkapu, vagy a régóta fennálló accret sérv kizáródásra hajlamosít. Míg választott időpontban történő műtétje rutin, minimális kockázatú beavatkozásnak számít, addig a kizáródott sérv halálozása, még napjainkban is elérheti a 10 százalékot.

A gondos betegvizsgálat ez esetben nem elegendő, a pontos diagnózis felállításához, kiegészítő vizsgálatok szükségessek, hasi és lágyrész ultrahangvizsgálat. Időskorban viszonylag hirtelen kialakuló, különösen kétoldali sérvek esetén hasűri, elsősorban vastag- és végbéldaganat is állhat a háttérben, ezért ilyenkor gondos kivizsgálás indokolt!

Férfiaknál gyakoribb a betegség. Veleszületett lágyéksérv, kb. minden századik fiúgyermeknél található. 25 év felett a gyakoriság 2 százalék körüli, 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik.  Arányait tekintve az összes sérv kb. 90 százaléka férfiakon fordul elő, leggyakrabban koraszülött gyermekeken és 75 éves kor felett.

 

lágyéksérv, lágyéksérv tünetei, lágyéksérv műtéti eljájás

 

Dohányzók körében, bizonyos megváltozott belső folyamatok révén, a sérv igazoltan gyakoribb. Bizonyos állapotok: tartós nehéz fizikai munka, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vizelési nehézség, tartós székrekedés hajlamosítanak létrejöttére.

Kezelése A sérv csak sebészi úton gyógyítható, a diagnózis egyet jelent a műtéti javallattal. Műtét előtt friss mellkasröntgen, vérvétel, EKG vizsgálat, valamint aneszteziológiai vizsgálat kell, hogy történjen. A lágyéksérv hagyományos műtétje kívülről, a hasfal felől történik.

Minden műtéti típus lényege a sérvtömlő kipreparálásán és eltávolításán túl, a lágyékcsatorna leggyengébb, hátsó falának megerősítése. Számos technika létezik a hasfali rekonstrukció módja szerint, ám a hagyományos műtéti típusoknál a kiújulás gyakori. Ennek oka a hasfal feszülő öltések melletti egyesítése, mely módon nem optimálisak a gyógyulási feltételek.

Fiatal, jó izomzatú betegeknél ezek is elegendőek lehetnek, de az esetek többségében napjainkban a műtét, háló beültetése mellett történik. A nem felszívódó, szövetbarát hálót a sérvtömlő eltávolítását követően, a lágyékcsatorna hátsó falára helyezik és ott néhány öltéssel rögzítik. A gyógyulás során, a képződő hegszövet belenő a háló lyukaiba, így egy erős, ellenálló réteg képződik, mely elejét veszi a kiújulásnak.