Tudástár

Időpont egyeztetés, felvilágosítás céljából hívjon minket hétköznap 10 - 18 óráig a +36-20-985-8959-es telefonon

Lágyéksérv - műtét után

Az esetek többségében napjainkban a lágyéksérv műtét, háló beültetése mellett történik. A nem felszívódó, szövetbarát hálót a sérvtömlő eltávolítását követően, a lágyékcsatorna hátsó falára helyezik és ott néhány öltéssel rögzítik. A gyógyulás során, a képződő hegszövet belenő a háló lyukaiba, így egy erős, ellenálló réteg képződik, mely elejét veszi a betegség újboli kialakulásának. Ezzel a technikával a sikerráta 95% százalék körül mozog.

Lágyéksérv műtéte után az érzéstelenítés módja szerint szinte azonnal, vagy másnap felkelhet a beteg, ez hasznos a trombózis és légzési szövődmények elkerülése céljából is. Néhány napig könnyen emészthető, nem puffasztó ételeket célszerű enni, bő folyadékbevitellel a székrekedés megelőzésére.Összességében 6 hét fizikai kímélet javasolt, 2-3 hét után, azonban már könnyebb mozgás (úszás, kerékpározás) megengedett. Ezt követően fokozatos terhelés szükséges. Fizikai munkával foglalkozók esetén, ez akár 6 hetes táppénzes periódust jelent, szellemi munkavégzők már egy-két hét után munkaképesek.

Hagyományos fekvőbeteg-ellátás esetén, a beteg a műtét előtti nap fekszik be, és vagy a műtét másnapján, vagy a bőrkapcsok eltávolításakor (5. napon) távozik. A lágyéksérvműtétek egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elláthatók, ilyenkor azonban az igen részletes felvilágosítás, a beteg konkrét terápiás utasításokkal való ellátása, és probléma esetére, a 24 órás segítségnyújtás lehetősége alapvető követelmény.