Tudástár

Időpont egyeztetés, felvilágosítás céljából hívjon minket hétköznap 10 - 18 óráig a +36-20-985-8959-es telefonon

Tüdőrák megelőzése

Napjainkban egyre több szó esik a daganatos megbetegedésekről, azonban a leggyakoribb típust, a tüdő daganatos elváltozásait még mindig a némaság fala veszi körül. Pedig hazánkban a daganatos megbetegedések között a tüdőrák a vezető halál ok.
A tüdőrák hajlamosító tényezői a dohányzás (a megbetegedések 90 százalékáért felelős), a passzív dohányzás, valamint a környezeti faktorok: légszennyeződés, azbeszt, kristályos szilikátok, radon, aromás szénhidrogének (pl. benzol), nehézfémek. A belélegzett káros anyagok először a tüdő öntisztító rendszerét, a csillószőrös hámsejteket támadják.
 
A hámsejtekbe jutó rákkeltő anyagok megváltoztatják az örökítő anyag (DNS) szerkezetét, aminek következtében a sejtek kontrollálatlan szaporodásnak indulnak. Mivel a tüdőrák kezdeti stádiumaiban, tehát éppen akkor, amikor fel kéne fedezni, teljesen tünetmentes, egyetlen megelőzési módszerként a rendszeres szűrést ajánlják. Az egyszerű tüdőszűrésen ugyan csak a gyakoribb, centrális daganatok láthatók, legtöbbször mégis így derül fény a bajra, és így sikerülhet meggyógyítani, vagy legalábbis élhetőbbé tenni a betegséget.
 
tüdőrák megelőzése, tüdőszűrés
 
A tüdődaganatok nagy százalékát a tüdőszűrésen fedezik fel, ám az esetek többségében már kései, nem operálható stádiumban. Mindez annyit jelent: mindenki számára, de különösen a veszélyeztetetteknek (50-60 év körüli dohányzók) elengedhetetlen az évenkénti tüdőszűrés, illetve bármilyen alaposabb gyanú esetén a részletesebb kivizsgálását.
 
A tüdőrák megelőzésében szerepet játszhat a táplálkozás is. A magas zsírtartalmú étkezés fokozhatja a tüdőrák kialakulásának kockázatát, míg a C- és E-vitaminban gazdag, illetve a szelént is tartalmazó élelmiszerek csökkentik a tüdőrák kialakulásának esélyét.