Tudástár

Időpont egyeztetés, felvilágosítás céljából hívjon minket hétköznap 10 - 18 óráig a +36-20-985-8959-es telefonon

Emlő ultrahang

Emlő ultrahang Célja: Az emlő ultrahang vizsgálat Olyan képalkotó eljárás, ahol az emlők állományát és nyirokcsomókat vizsgálják. Általában tályogokat, cisztákat, emlődaganatot keresnek a vizsgálat során. Továbbá kimutathatóak daganatos nyirokcsomóáttétei is.

Emlő ultrahang Leírása

Az emlő ultrahang vizsgálat káros mellékhatásoktól mentes, magas frekvenciájú kíméletes vizsgálati eljárás. Az emlő ultrahang vizsgálat fájdalommentes, emberi fül számára hallható hangok feletti tartományba tartozó hanghullámokat (ultrahang) bocsát ki. A radarhoz hasonlóan érzékeli az elektromos jeleket és ezt képi formában monitorra kivetítve láthatjuk.

A legtöbb ultrahang készülék nem csak egy vizsgálati tájékra jó, de minden vizsgálathoz különböző frekvenciájú hullámokra van szükség és a vizsgáló készülék fej is különbözik. Az emlő ultrahang vizsgálaton kívül, vizsgálhatóak még a pajzsmirigy, lágyék erei, nyirokcsomó, herék, szem és az egész vázizomzat, ízületek is. A vizsgálat során a páciens hanyatt fekszik az ágyon.

Mellkasát szabaddá teszi a ruháktól. Bőrét kocsonyás,  az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgálófejet ráhelyezik a bőrére, esetleg kissé rá is nyomják a mellére. Az orvos a vizsgálófejet mozgatva próbál képet alkotni az emlő különböző területeiről. Olykor arra kérheti a beteget, hogy forduljon oldalra, karjait emelje a feje fölé.

A képet a képernyőn kimerevítheti, lemérheti az ott látott képletek méreteit, illetve a képet ki is nyomtathatja, esetleg videóra veheti. Az emlő ultrahang vizsgálat végén letörlik a bőrére kent zselét.

Jó, ha tudja ha emlő ultrahang vizsgálatról van szó:

Az emlő ultrahang vizsgálat találati biztonsága nem százszázalékos. Előfordulhat, hogy bizonyos elváltozások csak ismételt vizsgálattal mutathatók ki. Az ultrahang vizsgálat után az orvos kérheti a szövettani mintavételt, hogy pontosabb képet kapjon a páciens állapotáról.

Emlő ultrahang vizsgálat lelet

A lelet általában könnyen kiértékelhető. A vizsgálat megmutatja a talált elváltozás méretét, elhelyezkedését, a bőrtől való távolságát. A leletet hamar kézhez kapjuk, de a vizsgálat során kérhetjük orvosunkat, hogy mondja el mit lát. Az emlő ultrahang vizsgálatot megelőzés céljából is érdemes elvégeztetnünk.

Jelentkezés emlő ultrahang vizsgálatra: +36-20-98-58-959

További ultrahang vizsgálatok:

  • hasi ultrahang vizsgálat
  • pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
  • nyaki ér ultrahang vizsgálat
  • vese ultrahang vizsgálat
  • here ultrahang vizsgálat
  • szívultrahang vizsgálat
  • kismedence ultrahang vizsglat
  • gyermek ultrahang vizsgálat

Tudástár-Ultrahang

Kismedence ultrahang

A kismedence ultrahang vizsgálat a női és férfi nemi szervek alakját, vagy az esetleges elváltozások kimutatására szolgál. Az ultrahang vizsgálattal továbbá elvégezhető a máj, az eperendszer, a hasnyálmirigy, a vesék, mellékvesék, lép, vizsgálata is.

Bővebben...:

Here ultrahang

A here ultrahang az összes ultrahang vizsgálathoz hasonlóan káros hatásoktól mentes, fájdalommentes rutineljárás. A here ultrahang vizsgálat során a herezacskót, hereálományt vizsgáljuk az esetleges elváltozásokat , rendellenességeket keresve.

Bővebben...:

Pajzsmirigy ultrahang

Amikor a pajzsmirigybetegség gyanúja felmerül, elsőként az orvos fizikális vizsgálatot végez, azaz megtapogatja a páciens nyakának elülső részét. Amennyiben továbbra is indokolt, elvégzik a pajzsmirigy ultrahangvizsgálatot.

Bővebben...:

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasi ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról azon belül is a hastájékról kaphatunk képet. A hasi ultrahang vizsgálat fájdalommentes és gyors eszköz az epehólyag, vese és hasnyálmirigy panaszok kivizsgálására is.

Bővebben...: